Bankkártyás fizetés

SAHINKLINIKA

2220 Vecsés, Kisfaludy u. 26.

H-P:    8:00-19:00
SZ:     10:00-14:00 Ügyelet


Mobil:      +36-30-948-0795
Rendelő: +36-29-353-025

Klikk ide a részletekért...


Kövessen minket a Facebookon
Rendelés: H-P 8-19 | Ügyeleti rendelés: SZ 10-14 | Cím: 2220 Vecsés, Kisfaludy u. 26. | Tel: 29/353-025

SAHINKLINIKA - ÁLLATORVOSI RENDELŐ
Kisállat rendelő és kórházi ellátás

Mi gondoskodunk az Ön kedvencéről

A chip-ről


Chip logo
A mikrochip

Minden 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező transzponderrel, azaz mikrochippel ellátni, s regisztrálni is kell.
Az állatorvosoknak kötelességük ellenőrizni, s ha az állat nem rendelkezik chippel, akkor felajánlani a behelyezését. Amennyiben ezt az állatartó megtagadja köteles az állatorvos a kerületi Főállatorvosi Hivalban jelenteni.
A chip az állatok azonosítását könnyíti meg, hiszen ha minden kutyát ellátnak egy ilyen azonosító chippel, akkor az elszökött állatokat napokon belül vissza tudják juttatni az eredeti gazdihoz.
Az alábbiakban néhány olyan kérdést szeretnék megválaszolni, mely joggal merülhet fel az állattartóknál.

 Mit jelent a kutyák mikrochipes azonosítása, a chip beültetés?  Mi az értelme a mikrochip-nek?  Hogyan történik a mikrochip beültetés?  Fájdalmas ez? Altatásban történik?  Mekkora a chip?  Sugároz?  Vannak kockázatai a chipnek?  Hogyan található meg a kutya, ha elveszik?  A kutya helyzetét lehet így azonosítani?  Milyen adataim kerülnek föl az adatbázisba?  Ezeket az adatokat bárki böngészheti?


Mit jelent a kutyák mikrochipes azonosítása, a chip beültetés?

Ez a beavatkozás azt jelenti, hogy a kutyák bőre alá (jellemzően a nyak hátsó, baloldali részén) egy olyan kis méretű passzív elektronikus eszközt (lásd. kép felül) ültetünk be, ami a kutyát egyedileg azonosíthatóvá teszi.

Mi az értelme a mikrochip-nek?

A mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem a beültetés utáni regiszrtáció. Maga a chip csupán egy azonosítási számsort (kódot) tartalmaz, mely egy speciális eszközzel leolvasható. Ez a kód alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen, nincs két egyforma kód. Ezt a számsort regisztrálja az állatorvos egy központi adatbázison számos információt csatolva a kódhoz. Többek között információkat az állatról, valamint a gazdi elérhetőségéről. Ennek jelentősége óriási! Ha kutyusunk elveszik, elcsavarog, így akár az ország másik végén is megtalálva visszakerülhet hozzánk. Minden menhely, ebrendészeti telep rendelkezik mikrochip leolvasóval, és minden befogadott, befogott kutyát rögtön ellenőriznek. Ugyanez a helyzet, ha egy talált kutyával állatorvoshoz fordul a megtaláló. Ha van chip, akkor annak a száma alapján az adatbázisból kikereshető a tulajdonos. Ez a módszer sokkal megbízhatóbb, mint a biléta, melyet sokszor elhagy az állat, valamint bárki hozzáférhet személyes adatainkhoz. A mikrochip nem távolítható el, az mindig az állatban marad.

Hogyan történik a mikrochip beültetés?

Kutyáknál, macskáknál és vadászgörényeknél a nyak bal oldalánál egy vastagabb, injekciós tűre és fecskendőre hasonlító készülékkel a chipet az állat bőre alá ültetjük. Egyéb, egzotikus állatoknál a chip a fajtának megfeleleő beültetési helyre kerül.

Fájdalmas ez? Altatásban történik?

A beavatkozáshoz nem altatjuk az állatot, általában érzéstelenítésre sincs szükség, hiszen a beavatkozás nagyon rövid ideig tart, és csak egy bolhacsípésnyi fájdalommal jár csupán.

Mekkora a chip?

Hozzávetőlegesen egy nagyobb rizsszem méretével egyezik meg.

Sugároz?

Nem. Az eszköz passzív elemekből épül fel. Energiaigénye sincs, törődést egyáltalán nem igányel.

Vannak kockázatai a chipnek?

A beavatkozás szinte semmilyen kockázattal nem jár. A chipgyártók többsége olyan bevonatot használ a kapszulákon, ami megakadályozza az elvándorlást.

Hogyan található meg a kutya, ha elveszik?

Még egyszer hangsúlyozandó a megtalálás szempontjából nem magában a chip, hanem a regisztráció a lényeg. Amennyiben a kutyát megtalálják, és állatorvoshoz, menhelyre vagy gyepmesterekhez kerül, ők automatikusan megvizsgálják, hogy van-e chip az állatban; amennyiben van, úgy megkeresik az adatbázisban a tulajdonost. Így tulajdonképpen nem a kutyát lehet megtalálni a chippel, hanem a megtalált kutya gazdáját lehet így megkeresni.

A kutya helyzetét lehet így azonosítani?

Nem, a chip nem rendelkezik helyzetmeghatározó tulajdonsággal. Csak az azonosító kód olvasható ki belőlük, s az is csak közvetlen közelről, maximum néhány centiméteres távolságból. Pl. egy ismeretlen, rohanó kutya azonosítóját távolról nem lehet leolvasni a leolvasó eszközökkel.

Milyen adataim kerülnek föl az adatbázisba?

Azok, melyeket megad, és amelyekhez hozzájárul. Amit célszerű megadni: Név, lakcím, telefonszám, email cím.

Ezeket az adatokat bárki böngészheti?

Nem, csak a regisztrált felhasználók férhetnek hozzá az Ön adataihoz, és csak a chipszám ismeretében. Regisztrált felhasználók az állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek lehetnek.