Bankkártyás fizetés

SAHINKLINIKA

2220 Vecsés, Kisfaludy u. 26.

H-P:    8:00-19:00
SZ:     10:00-14:00 Ügyelet


Mobil:      +36-30-948-0795
Rendelő: +36-29-353-025

Klikk ide a részletekért...


Kövessen minket a Facebookon
Rendelés: H-P 8-19 | Ügyeleti rendelés: SZ 10-14 | Cím: 2220 Vecsés, Kisfaludy u. 26. | Tel: 29/353-025

SAHINKLINIKA - ÁLLATORVOSI RENDELŐ
Kisállat rendelő és kórházi ellátás

Mi gondoskodunk az Ön kedvencéről

Kullancs által közvetített betegség: babesiosis (babézia)

 

A babesiosisról sokszor, sok helyen olvashatunk. Itt egy rövid áttekintést és néhány hasznos tanácsot tennénk közzé erről a gyakori és veszélyes, akár életveszélyes betegségről.

Babesiosis logo

A babesiosis egy kullancsok által terjesztett betegség, amelyet egy egysejtű vérélősködő okoz. Magyarországon gyakorlatilag csak kutyákat és lovakat érint, macskákban hazánkban nem fordul elő. A leggyakoribb előfordulás a kullancsok tavaszi rajzása idejére tehető, de mivel kullancsveszély egész évben van ezért gyakorlatilag bármikor előfordulhat.

A betegség úgy alakul ki, hogy a fertőzött kullancs pár órás vérszívás után a nyálában lévő kórokozókat beoltja az állat vörösvérsejtjeibe, ahol a parazita elszaporodik. A fertőzött vörösvérsejteket az immunrendszer sejtjei elpusztítják. A szétesett vörösvérsejtek a vese csatornácskáit eltömik, ezáltal károsítják a vesét. Nem ritkán, ha a heveny szakaszt túléli az állat az immunrendszer kóros működésbe kezd és az egészséges vörösvérsejteket is megtámadja.

Kullancs vérszívás előtt
Kullancs vérszívás előtt

A babesiosisban megbetegedett kutya leggyakoribb tünetei:
 láz (emiatt bágyadtság, étvágytalanság)
 vérszegénység (halvány, esetleg sárgás nyálkahártyák)
 vérfestékvizelés (sötétsárga, esetleg barnás vizelet)

A babesiosis gyanuja minden lázas, általános tüneteket mutató kutya esetén felmerül, a biztos diagnózis a parazita vérből való kimutatásával lehetséges. Vérvizsgálat szükséges továbbá a parazita által okozott szövődmények felfedésére, valamint az egyéb, hasonló tüneteket okozó betegségek kizárására is.

Kullancs vérszívás után
Kullancs vérszívás után

Megfelelő gyógyszer alkalmazása esetén a kórokozók 24 óra alatt eltűnnek a vérpályából, viszont az esetleges szövődmények megelőzésére hosszabb idejű kezelés is szükséges lehet. Röviden összefoglalva elmondható, hogy kezelés nélkül a kutya általában nem gyógyul meg, a szövődmények súlyosak, akár végzetesek is lehetnek, viszont az időben felismert betegség jól és könnyen kezelhető, azonban a legfontosabb a megelőzés.

Gyakorlati tanácsok:

egész évben védjük kedvencünket valamilyen megbízható kullancs elleni készítménnyel. Vecsés és környéke kullancsoktól erősen fertőzött területnek minősül.
macskákat is érdemes kezelni, hogy ne hozza haza a kutyának és az embernek a kullancsot
Ha mégis kullancsot találunk a kutyába azt mihamarabb távolítsuk el megfelelő eszközzel (vigyázat! nem szabad a kullancsot bekenni, mert megfullad és a nyálban lévő kórokozó biztos megfertőzi a kutyát)
Ha a kutya bágyadt étvágytalan vigyük el mihamarabb állatorvoshoz, főleg ha kullancs volt benne. Pláne ha barnás a vizelete is mert, szinte biztosan babesiás!
Ne várjunk vele, hátha meggyógyul, mert a babesiosis általában nem gyógyul meg magától, és a szövődmények elkerülése miatt azonnali kezelést igényel!
Ne adjunk a kutyának semmilyen gyógyszert, főleg lázcsillapítót (pl.: cataflam, algolfex stb.), mert nem lesz jobban az állat, veszélyes a kutyára nézve, és nehezíti a gyógykezelést.