Bankkártyás fizetés

SAHINKLINIKA

2220 Vecsés, Kisfaludy u. 26.

H-P:    8:00-19:00
SZ:     10:00-14:00 Ügyelet


Mobil:      +36-30-948-0795
Rendelő: +36-29-353-025

Klikk ide a részletekért...


Kövessen minket a Facebookon
Bejelentkezés: dr. Sahin-Tóth Tibor | Tel: +36-30-948-0795 | email: sahin@sahinklinika.hu

SAHINKLINIKA - LÓFOGÁSZAT
Első magyar lófogászati és -szájsebészeti praxis

"A lovak nem a koruk, hanem a rossz fogaik miatt halnak meg."
dr. Fred   

Lófogászati útmutató

Valószínűleg mindenkinek volt már kisebb nagyobb fogproblémája az élete során. Ha bejelentkezünk a fogorvosunkhoz vizsgálatra, akkor elvárjuk, hogy fájdalom nélkül, nagy alapossággal vizsgáljon meg, a legmodernebb eszközökkel nyúljon a szánkba és ha kell használjon kiegészítő diagnosztikát.

Ma már a lovakkal kapcsolatban is hasonló a helyzet. Ugyanolyan kezelést és védelmet igényel lovaink foga is, mint a sajátunk. Nagyobb lovas kultúrával rendelkező országokban, ahol a ló és lovas sport is fejlett, bizony a tulajdonosok el is várják, hogy a "lófogorvos" a legmodernebb ismeretekkel és technikával kezelje a lovaik fogát. Tisztában vannak - az immár húsz éve folytatott felvilágosító tevékenység révén-, hogy milyen előnye van annak, ha a ló foga, szájürege rendben van, hiszen ez hozzátartozik a lovak egészséges életmódjának a fenntartásához ill. a versenysportban a lovak teljesítményét, teljesítő képességét lehet vele fenntartani, növelni.

A közelmúltban folytatott vágóhídi vizsgálatok bebizonyították, hogy a lovak több mint 80%-a valamilyen fog ill. szájüregi problémával bír. Vad lovak esetében ez a szám jóval kisebb, ami azt bizonyítja, hogy a környezeti tényezők megváltozása nagy szerepet játszik a fog és szájüregi problémák megjelenésében.

Miért van szükség fogászati beavatkozásra?

Lovaink ma már teljesen más körülmények között élnek, mint régen a sztyeppéken. Musztángokat figyeltek meg rádió-adóvevővel, hogy napi 30-40 mérföldet is bebarangoltak, miközben természetes táplálékot ettek. A szálastakarmányok magas szilícium-dioxid /kovasav/ tartalma miatt, természetes csiszolóanyagként alakítják a ló fogazatát. A természetes fűféléket a metszőfogaikkal ragadják meg és az állkapcsok széles mozgásával őrlik apró darabokra.

Melyek azok a körülmények, amelyek legjobban kihatnak lovaink szájüregében bekövetkező változásokra?

Zárt tartási körülmények, vagy villanypásztorral körülhatárolt kis területek.
Feldolgozott, előre elkészített takarmányok adása.
A legelés hiánya./14-18 órát legeltek korábban/
Használatbavétel - Sport!

Manapság a lovak már nem használják a metszőfogaikat, ezért a metszőfogak a kopás hiánya miatt relatíve hosszabbak lesznek, ezáltal a moláris fogak nem érintkeznek megfelelően egymással. A rágás biomechanizmusa korlátozottabb, nem olyan széles erős a rágómozgás, így lehetőség van fog-élek kialakulására. Ebből adódik számtalan probléma, amire nem is gondolunk:

Állkapocs ízületi fájdalmak
Rendellenes fogkopások kialakulása
Általános tünetek megjelenése
Teljesítmény csökkenés pl.: versenyző lovaknál

Lovaink, ma már hosszabb ideig élnek. Ezzel kapcsolatosan még több fogászati probléma vetődik fel.: Fogazat alapján nem zárjuk ki őket a tenyésztésből, mint pl.: ebek esetében. Tenyésztési-párosítási problémák adódnak abból, hogy miniatűr, póni jellegű lovakat tenyésztünk,például sport célra: Említhetném a telivér típusú, hosszabb állkapcsú lovakat, amelyeket arab típusú, rövidebb koponyájú állatokkal keresztezünk.

Manapság kb. 122 millió ló, öszvér és szamár él és kb. 100 millió szolgálja az embert még ma is. A különböző hormon tartalmú gyógyszerek nyerésétől a hegedű vonó szőréig mindenféle terméket nyerünk a lovaktól. Ki gondolná, hogy Észak-Amerikában a ló balesetek száma messze meghaladja a gépjárműbalesetek számát.

Miért mondom ezt?

A legelső dolog amit lónál figyelembe kell venni, hogy különböző temperamentumúak stressz és a fájdalom különböző szintjére érzékenyek. A fájdalomra mindig meneküléssel reagálnak. Ha arra gondolunk, hogy a sarkantyúval vagy a szárral arra késztetjük őket, hogy irányt változtassanak, menekülnek, elmozdulnak a fájdalom elöl. Mi történik tehát, ha a ló fájdalmat érez a szájában? Ha a fájdalmat kiküszöböljük a szájüregből, akkor a teljesítményét növelni tudjuk.