Bankkártyás fizetés

SAHINKLINIKA

2220 Vecsés, Kisfaludy u. 26.

H-P:    8:00-19:00
SZ:     10:00-14:00 Ügyelet


Mobil:      +36-30-948-0795
Rendelő: +36-29-353-025

Klikk ide a részletekért...


Kövessen minket a Facebookon
Bejelentkezés: dr. Sahin-Tóth Tibor | Tel: +36-30-948-0795 | email: sahin@sahinklinika.hu

SAHINKLINIKA - LÓFOGÁSZAT
Első magyar lófogászati és -szájsebészeti praxis

"A lovak nem a koruk, hanem a rossz fogaik miatt halnak meg."
dr. Fred   

Érdekes esetek

X Roncsolt fogíny
X Díjhajtás
X Fekély
X Sovány ló
X Fogak
X Fogeltávolítás
X Nyelvfék
X Nyelv részleges amputációja
X Felső fogak

Egy két és fél éves telivér kancacsikó már egy hónapja tréningben volt, amikor teljesítménye hirtelen megváltozott. Rángatni kezdte a fejét, egyik oldalról a másikra tartotta, egyszóval harcolt a lovasával.

A probléma oka a tejfogmaradványok rendellenes váltásából adódott. Az egyik fogmaradvány megcsavarodott és éles szélével a fogínyt súlyosan roncsolta. A fájdalom miatt képtelen volt koncentrálni a csikó lovasára. Miután a megfelelő fogászati kezelésben részesült, néhány nap utókezelést követően ismét munkába állt.

Tíz nap elteltével a lovasa örömmel jelentette, hogy a csikó ismét a régi.


A fogathajtás elsőnapi versenyszáma a díjhajtás. Megfelelően kiképzett lovat igényel. A fogathajtó válogatott egyik prominens képviselője nagyon boldog volt, amikor a szponzorának sikerült megvennie (igen nagy pénzért) az általa kiszemelt lovat. Sajnos öröme csak az első befogásig tartott, hiszen a ló képtelen volt teljesíteni azokat a feladatokat, amit a hajtója kért tőle. Elbújt a szár mögé, hajlításoknál dobálni kezdte a fejét,sőt szinte kicsavarodva a "száján vitte" a fogatot. Állandóan leesett a szárról, sok bosszúságot okozva hajtójának. Teljesen alkalmatlan volt megfelelő produkcióra. Azonnal jött a segélykérő telefon: "S.o.s. gyere le és vizsgáld meg az új lovam szájüregét!"

Szájüreg

A ló szájában borzalmas dolgokat láttam. Tíz éven felüli versenyló szájürege, amit még szakember nem látott, sajnos nagyon gyakran ugyan így néz ki. Éles, a kés pengéjéhez hasonló, tűhegyes csipkézettség alakult ki mind a felső, mind az alsó fogakon, súlyosan károsítva a lágyszöveteket.

Szájüreg

Szájüreg

Az egyik fog évekkel ezelőtt eltört és a kiálló hegyes fogmaradvány szúrta a nyelv oldalsó szélét. A folyamatos hajtás következtében a ló a szájüregi fájdalmak miatt a zablát a foghíjas szélen tartotta.Az állandó nyomásnak kitett nyálkahártyával fedett területen szöveti elhalás, gyulladás és állandó fekély alakult ki. A megfelelő fogászati beavatkozás utan három hetes utókezelést folytattunk. A versenyző nem kis meglepetésére a ló ma már az egyik legjobb díjhajtásra alkalmas fogatló a világon!


Doktor Úr csodát várok Öntől... - kezdte mondandóját egy alföldi lótartó gazda. A helyi kezelő állatorvostól kaptam meg a telefonszámát, elmondása szerint csak Ön tud segíteni a lovamon. Az istállóba érve egy idős, nagyon sovány lipicai ló látványa fogadott. "Hónapok óta alig tud enni, de az elmúlt egy héten szinte a végét járja, állandóan kólikázik nem tud enni csont és bőr"- mondta a gazda elkeseredve, pedig nagyon híres ló volt ám! Egy többszörös világbajnok fogatát erősítette annak idején.

A szájüregben sajnos tragikus dolgokat találtam. Foghiányok, fogtúlnövések, fogak közötti hézagok alakultak ki, amelyben takarmány halmozódott fel és rohadt.

Szájüreg

Szájüreg

A ló képtelen volt normális rágómozgást végrehajtani. Három órát dolgoztam a ló szájüregében, számtalan fogat kellett eltávolítanom és megpróbáltam egy elfogadható rágófelszínt kialakítani. Magam sem hittem volna, hogy eredményes lesz a beavatkozás, de kb. 3 hét múlva telefonált a gazda és azt mondta: csodát vártam és csodát kaptam! A ló megerősödött, követtem a takarmányozással kapcsolatos útmutatását! Köszönöm.


Egy szerencsétlen baleset képeit mutatom be. Valószínűleg a szomszéd boxban lévő kanca harapta le ennek a világbajnokságot is megjárt kancának a nyelvét. A nyelvfék is sérült a baleset nyomán. A nyelv részleges amputációja után az extrém méretűre túlnőtt bal felső fogakat (209-210) is kezelni kellett, majd pedig a jobb felső 2-es(107) fogat is ki kellett húzni. A ló azóta is szerepel a magyar bajnokságban.

Hiányos nyelv

Ez a ló már 3 éve szenvedett, mert nem kapott megfelelő ellátást. Lesoványodott, nehezen evett, ivás közben fájdalmasan forgatta a fejét. Természetesen a fejét nagyon féltette. A képek magukért beszélnek.

Szájüreg

Szájüreg

Szájüreg

Ennek a szegény pacinak fogtúlnövekedés miatt a bal oldalon a pofatájéka beduzzadt és kifekélyesedett. A szájüreg vizsgálata során a képeken látható elváltozást tapasztaltam.A bal felso második elozápfog túlnövekedett és elkoptatta szinte hegycsúcsszeruen az ellenoldali alsó fogsorívben található fogat.

Paci feje

A ló alig tudott enni és a fájdalom miatt a bal oldali pofáját a karámhoz dörzsölte így jelezte, hogy valami nincs rendben a szájüregben!

Szájüreg

Szájüreg

Szájüreg

A szakszerű beavatkozás után néhány hét múlva jeléentos súlyt szedett magára és a mai napig lovagolják. Nagyon fontos minden évben legalább egy alkalommal majd korrigálni a fogait.

Paci oldalról