Bankkártyás fizetés

SAHINKLINIKA

2220 Vecsés, Kisfaludy u. 26.

H-P:    8:00-19:00
SZ:     10:00-14:00 Ügyelet


Mobil:      +36-30-948-0795
Rendelő: +36-29-353-025

Klikk ide a részletekért...


Kövessen minket a Facebookon
Bejelentkezés: dr. Sahin-Tóth Tibor | Tel: +36-30-948-0795 | email: sahin@sahinklinika.hu

SAHINKLINIKA - LÓFOGÁSZAT
Első magyar lófogászati és -szájsebészeti praxis

"A lovak nem a koruk, hanem a rossz fogaik miatt halnak meg."
dr. Fred   

Gyakori kérdések

Gyik logo

 Hány foga van a lónak?  Miért kell rendszeresen megvizsgáltatnom és kezeltetnem a lovam fogait?  Miért van szüksége a lovamnak rendszeres fogászati beavatkozásra?  Honnan tudom, hogy lovamnak fogproblémái vannak?  Mikor kell eltávolítani a tejfogmaradványokat?  Milyen gyakran kell a lovam szájüregét megvizsgálni és a fogait kezelni?  A lovam jól néz ki. Miért van szüksége fogászati korrekcióra?


Hány foga van a lónak?

Tejfogak

A teljes bébifog garnitúra 3 metsző(I) és 3 rágófogból áll negyedenként.

Állandó fogak

A csikó 2,5 éves és 5 éves kora között normális körülmények között az összes tejfoga állandóra cserélődik, azaz leváltja azokat. Ezen kívül a fiatal ló 12 új fogat is kap ill. lehetőség van 4 szemfog, caninus (főleg ménekben ill. heréltekben) és 0-4 farkasfog (PM1) megjelenésére is. Összesen tehát 36-44 foga van lovainknak!

Miért kell rendszeresen megvizsgáltatnom és kezeltetnem a lovam fogait?

Engedjék meg, hogy a feltett kérdésre még több kérdéssel válaszoljak. Ha meg tudja előzni, hogy lovának szájüregi fájdalmai vagy ebből adódó diszkonfort érzése legyen, megakadályozná? Megakadályozná-e ha tudná azt, hogy lovának viselkedési magatartási problémái fejlődjenek ki? Csökkentené-e annak a lehetőségét, hogy súlyos emésztési rendellenesség/kólika alakuljon ki lovában? Ha befolyása lenne rá gondoskodna-e arról, hogy lova hosszabb, egészségesebb életet éljen? Csökkentené-e a takarmányozási költségeket? A megoldás egyszerű. Rendszeres szájüregi vizsgálat és fogkezelés!

Egészségesebb, boldogabb életet biztosíthat lovának!

Miért van szüksége a lovamnak rendszeres fogászati beavatkozásra?

X Lónyelv
X Oldalsó pofa nyálkahártyája

Lovaink foga állandóan nő, évente 2-4 mm-t. A felső rágófogsor szélesebb mint az alsó, így nem tud a rágás során kopni a felső külső, és az alsó belső él. Gyakran már igen rövid idő alatt éles fogszélek alakulnak ki és sértik, irritálják a lágyszöveti részeket (nyelvet, oldalsó pofa nyálkahártyát).

Honnan tudom, hogy lovamnak fogproblémái vannak?

Gyakran egyértelmű, hogy a lovaink diszkonfort érzete fájdalmaik oka a szájüregben található. Sokszor azonban nem egyértelmű, miért változott meg kedvencünk habitusa. Összefüggésbe hozzuk azzal, hogy lovaink öregednek. Valójában sokat segít, ha megfigyeljük munka közben (pl.:lovaglás, hajtás) vagy egyszerüen megfigyeljük, hogyan eszik!

Mikor kell eltávolítani a tejfogmaradványokat?

X Tejfogmaradvány

2 és fél és 4 és fél éves kor között a ló elveszíti 24 tejfogát. A váltás során igen gyakran merülnek fel problémák. Ha a csikó nem tudja időben leváltani tejfogait, akkor el kell távolítanunk a tejfogmaradványokat!

Milyen gyakran kell a lovam szájüregét megvizsgálni és a fogait kezelni?

Legelőn lévő:

- csikót 4 éves kor előtt félévente

- 5 éves kortól évente

Istállózott:

- csikót 4 éves korban, ill. előtte 4 havonta

- 5 éves kor után fél évente

A lovam jól néz ki. Miért van szüksége fogászati korrekcióra?

Sajnos alapos vizsgálat nélkül nem tudjuk "kívülről" megítélni, hogy milyen a fogak állapota. A tapasztalatom az, hogy a lovak általában csendesen szenvednek, és nem mindig tudják elmondani, hogy milyen kényelmetlenül érzik magukat. Nagyon gyakran találkozom a mindennapok során olyan lovakkal, amelyek "kívülről" jól néznek ki, de mégis súlyos rendellenességet fedezek fel a vizsgálat során, ami csak jóval később okozna klinikai tünetekben is megnyilvánuló problémát, ami felhívná a figyelmet a szájüregi problémákra.